Mötet med Anders Vahlquist

Nu har jag genomgått 2 st otroligt viktiga läkarbesök!!

Men tar ett i taget så vi inte blandar ihop saker & ting. Tänker ta det i rätt ordning också. Så börjar med mötet med Anders Vahlquist på UAS. Träffade i honom i tisdags. Spänd var jag inför mötet, det är mycket som rör sig huvudet. Men har bara hört gott om honom, vilket klart kändes bra! Men dock vet man inte förens man har träffat honom själv. Han ska ju göra sin bedömning på mig & min EDS, vilket känns något läskigt. Vad ska han tycka om mig, kommer han ta mig på allvar etc...

Vart positivt överraskad! Han var bra på många sätt som tex att, han tog mig på allvar, var påläst om mig & min EDS. Sen är man ju inte mycket bortskämd att träffa någon som har den kunskapen som han har om EDS. Vilket gör allt mycket mer avslappnat & lättare. Man kan känna sig lugn, behöver inte förklara allt i minsta detalj när han vet så mycket. Bara som när man kommer in & han frågar hur jag vill & klarar av att sitta. Bara det är ju stor skillnad mot andra. Som inte har den kunskapen & förståelsen.

Vi pratade mycket om mig & hur jag upplever min EDS. Han hade konstaterat genom att ha läst mina journaler att jag minst sagt har problem med smärta. Vilket är skönt att bli betrodd & att någon som kan förstå det & hjälpa mig med den biten också som är så avgörande. Han håller med om att jag ska få ordning på min vardag först innan något annat.

Vi pratade lite om sådana saker som man kan ha funderingar över inför framtiden med en diagnos som EDS kan medföra. För det kan ju skada en själv mycket om man oroar sig för saker som inte man inte har anledning till. Men när man inte helt säkert vet så är det ju lätt att man gör det.
Som graviditeten tex. Har pratat om det även med Erik Björck. Men den gången var det så mycket att det är bra att höra det flera gånger.

Dom flesta blir inte försämrade av en graviditet efter. Men däremot kan man bli försämrad under graviditeten pga att binväven blir så belastad. Man får då mer värk & tex foglossning, blir ofta sängliggande kanske sista månaden. Men att det går tillbaka efter att man har fött barnet. För min del ser han inte att jag skulle bli försämrad av en graviditet, vilket är mycket skönt att höra eftersom jag gärna vill ha barn. Men att jag kan få mera värk under graviditeten. Men sådant är inget som man kan säga innan hur det kommer att gå. Det kan gå mycket bra lika väl som man har en jobbig graviditet.

En annan sak som jag har funderat över är att många jag har kontakt med sitter mer eller mindre i rullstol. Vet nu att den största procenten gör det inte. Så han menade på att tar jag hand om min kropp, får behandlingar som bromsar upp & tänker mig för så finns det ingen anledning att oroa sig för det. Så hoppas att det jag har känt när jag går mer & längre får mycket ont & behöver avlastning ska bli bättre när jag får mer hjälp.

En annan viktig sak som jag fick svar på, jag som lider av mycket blåmärken. Det betyder inte att man har kärltypen & riskerar att få blödningar som är svåra att stoppa. Utan det beror på att bindväven som sitter runt & ska skydda blodkärlet som allt annat i kroppen är tunn & då kan det vid lätta stötar orsaka blåmärken. Jag har ju inte haft problem med att få stopp på blödningar. Nu kan man förklara det för andra läkare också, vid operations tillfällen tex så dom slipper vara oroliga.

Efter en stunds samtal & lite undersökning för att han skulle lära känna mig & mer om min kropp, så bestämde han att remittera mig till smärtrehab. Sådana har jag varit på vid flera olika tillfällen tidigare men inte som är specialiserade på EDS. Vilket dom är & som kan hjälpa mig med den medicinska biten.

*Kanske byta ut mediciner som ger bättre smärtlindring.
*Få hjälp med mina smärtor som jag får när jag gör något & inte Nobliganen Retard räcker till.
*Få hjälp med min migrän & ha mer kontroll över den.

Han vill även remittera mig till deras sjukgymnaster även dom specialiterade på EDS. Vilker är GULD!! Jag är stort behov utav det för att hitta något som passar mig i träningsväg. Men ska inte behöva åka långt varje vecka. Utan om jag får träffa någon ett par gånger som sen kan ta kontakt med den jag har haft här där jag bor så kan jag slippa långa resor. Men få en mer anpassad sjukgymnastik. Dessa 2 saker är oerhört avgörande för min vardag & min framtid.

Frågade vad han tyckte om att OP mitt ljumskbråck eller inte? Svaret blev som jag trodde eftersom jag inte har haft problem med läkning på dom andra OP så tyckte han det inte fanns någon anledning att inte OP. Så det var ju skönt att höra från någon som kan.

Mycket info blir det när man går på dessa läkarbesök, men så värdefullt! Men hade med mig Laila som kunde hjälpa mig att komma ihåg & tolka saker. Lätt att man blir över hettad i hjärnan... ;)

Som sagt mycket nöjd med detta läkarbesök ser fram emot fortsättningen. Det kommer ju så klart vara väntetid, men hoppas inte på lika lång som denna!

Undrar ni över något som jag har skrivit om så fråga gärna!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0