En mysig tur i skogen...

Har tagit upp tömkörningen med Tempus igen, ett bra träningsalternativ. Allt man kan göra i annan typ av träning går bra att göra även när man tömkör. Idag kände jag för en liten tur i skogen, få andas, njuta & bara vara med Tempus...Dock en aningen svårt att ta en bild när man går samtidigt, ska styra hästen med en hand & på hemväg dessutom! :-DDet var som balsam för själen att komma ut! Innan detta för att ladda upp, fikade jag med gammelfarmor som är 93 år gammal. Hur mysigt som helst! Vi har alltid mycket att prata om & tiden känns alltid för kort. Idag fick jag äran att bjuda på mina bananmuffins, som blev mycket uppskattade! Jag fick bl.a höra om när dom plockade lin som unga, torkade den, skicka iväg på behandling, för att sen kunna väva lakan av. Det fanns inte hur mycket tyg som helst att tillgå då under 2:a världskriget. Man fick bara köpa en viss del & var tvungen att ha ett kort att visa upp. Något som vi inte behöver tänka på idag! Önskar er trevlig helg, glöm inte att andas!

Min mys kille!

Jag ligger på rygg i sängen, värmemadrassen värmer gott, Tarzan ligger bredvid mitt huvud med en tass på min axel & spinner, Gunnar ligger på mina ben. Ett vanligt förekommande när jag ska sova. Mysigt är det & tror vi heelar varandra! <3natti natti...

Nu blir det ingen rast & ro för Tempus!

I fredags provred Ida Tempus första gången, men pga av dåliga vädret avbröt vi efter en kort stund. Igår var det bättre förutsättningar!Frågade tidigare i veckan om det fanns intresse att rida honom nu när hennes häst är sjuk & vilar. Det kunde hon tänka sig & det gick jättebra! Ser på Tempus att han gillar henne, det känns såklart extra bra för mig! Känns också bra att han får ridas även om jag inte kan. Det skulle kännas jättebra om hon vill fortsätta, då behöver Tempus inte vila bara för att jag ska opereras.Har frågat runt efter en medrytttare, men det är svårt att hitta någon som passar & man kan lita på. Det är mycket som ska stämma... Nu hoppas jag hon ska trivas med Tempus & vilja fortsätta.Hon red idag också, då jag inte var pigg som jag önskat & kunde rida själv.

Blir varm inombords & stolt!

Ibland känns livet som en enda lång uppförsbacke!! Då är jag mycket tacksam att jag har djuren. Igår när jag var till stallet & armen/axeln fortfarande gör ont, bestämmer jag mig för att inte ge upp & åka hem, vilket hade varit väldigt enkelt. Hämtar in Tempus, tar av täcket, på med benskydd & går ner till corallen. Min tanke är att han ska få jogga av sig lite, komma ut från hagen en stund. Sätter igång honom i skritt, så småningom ökar till trav, ner till jogg. Sen vidare till galopp, saktar ner från galopp till trav efter bara ett varv & gör om de några gånger. Då slår det mig plötsligt hur långt vi kommit! Kommunikation är nästan obefintlig, små ljud, små tecken & han vet precis vad han ska göra. Fattar galopp hur lätt som helst, saktar ner håller galoppen i mycket långsamt tempo. Fattar ny galopp igen, lätt som en plätt!! Från att vi började om förra året utan någon balans alls, vare sig han eller jag! Han kunde inte hålla galoppen mer än några steg. ÄR SÅ STOLT ÖVER HONOM & MIG TILLSAMMANS!! Det värmer imitt hjärta!

Magnetröntgen med kontrast avklarad!

Kämpigt att få kontrast insprutat i axelleden!! Det var obehagligt & gjorde ont. Som vanligt med min erfarenhet sen tidigare är att, det behövs mer bedövning än normalt. Hade förvarnat & dom var förberedda. Ingreppet gjordes med hjläp av ultraljud för att ha koll vad man gör. Först sprutade dom in bedövning, både i hud, innanför & intill leden. För att det inte skulle göra ont. Men leden spänner sig musklerna likaså, obehagligt!! När dom vara klara & ja skulle resa mig kände jag mig skakis. Märklig känsla! Jag bet mig i tungan & tog mig genom magnetröntgen!

När allt var klart fick jag sitta ett tag för att återhämta mig, innan jag kunde ta mig hem.

Nu är det svullet runt axeln, ömt & spänt i musklerna. Det börjar bli blått där dom stuckit mig, räknade till ca 7 stick när jag tittade mig i spegeln, men lite svårt att avgöra när det är på baksidan av axeln. Det är en märklig känsla idag, trodde någonstans att det inte skulle kännas så mycket dagen efter... Men de är klart, axeln, leden, liagmenten & musklerna är irriterade sedan innan & plus detta retar det upp bara mer.
Men jag kan använda armen hyffsat! Däremot känns det som om att den ännu lättare nu skulle luxera av en liten felrörelse :-/

Tur att det finns OS & att svenskarna är duktiga! ;-)

Ett steg närmare målet, att bli bra i axeln! :-D

Inför magnetröntgen, en mindre trevlig överraskning!

Inför magnetröntgen jag ska göra får man frågeformulär hemskickat att fylla i. Har man svarat JA på någon fråga mellan 2-11 vill dom att man ringer. Vilket jag hade gjort & ringde idag. Det visade sig vara tur då dom glömt boka in tid för att spruta in kontrast i axelleden. Känns sådär, har fått sprutor tidigare i leder vilket gjorde fruktansvärt ont! Mindre trevlig överraskning! Dom ger visserligen bedövning i huden & en bit in. Men med mitt syndrom tar inte bedövningen lika bra, vilket jag också har erfarenheter från. Hoppas & håller tummarna att det blir så smärtfritt som möjligt!

Om ett par veckor har jag telefontid med OTP, för att få svar på MR jag ska göra & prata OP.

Nu ska jag försöka få en bra sömn, det har varit lite si & så med det på senaste tiden...

En perfekt väg att inte bara motionera hästen på, men också hunden!

Hästarna undrade vad det var för någon konstig fyrhjuling på tre hjul med en liten lurvig på 4 ben och svans bredvid som dyker upp från skogen utanför hagen!? Dom galopperade från ena sidan av hagen till den andra, ställde upp sig på rad med en skräckslagen blick, frustande & undrade vad dom just fått syn på!? Det är unghästarna på utedriften i ett stall som ligger i närheten av där vi bor. Tar mig dit ibland när jag är ute med hundarna, genom skogen. Dom har nämligen gjort en sandad/grusad väg i skogen för att kunna köra häst&vagn på eller rida. Den är superbra att motionera hundarna på också! Den här gången hade jag endast Nellie med, men hon struntade fullständigt i vad hästarna gjorde!! En skön tur i duggregn tillsammans ute i naturen, när Nellie fick möjligheten att springa :-) Vilket hon gjorde!! ;-)

OS SOCHI 2014

Vilken dag för Sverige borta i Sotji!
Grymt bra jobbat av damerna i stafetten, var helt svettig när det var över. Får rysningar varje gång jag ser klippet av målgången & intervjuer med dom. Är stolt & glad för deras slit!!Imorgon blir det en fight igen, men då för herrarna om guldet i stafetten 10 km X 4!

Tre Kronor är vinnare i sin grupp, direkt vidare till kvartsfinal! Damkronorna vidare till semifinalen, vinst mot Finland idag. Curling, herrarna vinst, ligger 2:a i sin grupp med 6 vinster av 7 spelade matcher & damerna också 2:a i sin grupp med 5 vinster av 7 spelade!

Det går bra för Sverige!!!

HAPPY VALENTINE'S DAYÖnskar er all kärlek & värme idag, imorgon, nästa vecka... <3

Kram
Madeleine

Känns som jag vunnit på lotto! Garaget är på plats.

Onsdag, förmiddag..
Hoppas jag kommer igång snart. Kroppen känns idag, den vill inte. Men gläds åt att jag satt upp på Tempus igår igen! Vilken känsla, varje gång känns som jag vunnit på lotto! Det gick jättebra, axeln känns men tar det lugnt.

Fick mitt garage levererat igår, äntligen! Fick det beviljat redan 2011, men eftersom jag flyttande innan det kom på plats fick jag börja om. Tiden har gått, men äntligen tog jag tag i det & det dröjde inte många veckor innan jag hade det på plats. Väntar på att elektrikern ska komma & dra elen till det. Men det går att använda. Dock funderar vi på om det står där vi vill ha det, vi får se om vi flyttar på det ett par meter?

Inte snyggt, men mycket funktionellt. Det är underhållsfritt, har värme, lyse invändigt, elöppning med fjärrkontroll, går att låsa, får plats med rullstolen & min El-scooter.
Ringde AT igår, min rullstol är beställd & har fått tid för utprövningen (ställa in den till mig).

Mycket är på gång. Hoppas allt blir klart innan OPERATION!

Tid för MR!

Idag kom en kallelse till min MR (magnetröntgen) av vänster axel. Då får jag veta om det är läppen som släppt i kanten? Och hur det ser ut i övrigt. Ska ringa till ortoped avd i morgon för att boka in en tid hos M min OTP, då vi ska prata om min OP (operation). Det är med blandade känslor inför detta, jag vill att min axel ska bli bra, men det är jobbigt att börja om. Allt jag byggt upp i ett år nu försvinner. Hittar jag inte en medrytttare till Tempus måste han vila & också börja om igen... Samtidigt finns förutsättningarna att återhämta mig fortare när jag har bättre fysik. Men ett steg i taget...Måste ringa & jaga på AT om min rullstol. Hon ville höra med min sjukgymnast en extra gång vad hon tyckte, men tiden bara går & inget händer... Imorgon kommer garaget till min El-scooter eller Princess Ride som jag kallar henne. Där också rullstolen ska stå sen. Mycket på gång..

Lyckad överraskning till Jonne

Igår firade vi Jonnes födelsedag, väckte honom med fika på sängen & han fick självklart öppna paket från mig också!


Hade en överraskning kvar till kvällen, har haft mycket jobbigt i en veckas tid för att inte säga något. Då ska ni veta också att han är extremt nyfiken, hade jag sagt minsta lilla hade han gjort allt för att luska ut det! Allt från att handla maten till middagen, kunna förbereda maten, att han inte fick boka in något osv...

Jag lyckades, han misstänkte ingenting! Han blev överraskad!!! Hade bjudit hem vänner på middag, han trodde att vi skulle bli själva hemma... Det blev succé, vi hade en mycket trevlig kväll, avslappnad, med prat & skratt. Tack för att ni kom & överraskade!!

Idag fick jag betala med råge för veckan som varit! Har legat däckad hela dagen som om jag skulle ha druckit alkohol hela helgen. Varenda muskel var stel i ryggen, bultande huvudvärk, trött.. Har inte gjort någonting, lät kroppen vila. Nu laddar jag om för en ny vecka!

Kram kram

Besöket hos ortopeden, inte det jag hoppats på...

Hade önskat att jag skulle slippa höra rådet jag fick av ortopeden efter undersökningen. Jag var till honom igår, hade sådan tur att jag fick en återbudstid. Fick beskriva vad som hänt, (kortfattat vad som hänt för dig som inte läst det tidigare inläggen) 20 januari 2013 luxerade jag axeln, fick åka ambulans till sjukhuset, röntga, smärtstillande, dom drog tillbaks axeln. 28 oktober 2013 subluxerade axeln. 17 januari 2014 luxerade den igen! Natten mellan 2-3 februari 2014 luxerade den ytterligare en gång till!! Alltså har min träning jag gjort inte hjälpt & axeln luxerar för ingenting. Undersökningen ortopeden gör visar att läppen som sitter framför kapseln i axeln har släppt i kanten, det finns inget som håller emot framåt därför luxerar den nu för inget. Det finns ingen träning som hjälper, alt är operation. Men först ska en magnetröntgen göras för att veta hur det ser ut. Operationen är valfri, men det är en rekommendation! Väljer jag att avstå kommer den fortsätta luxera & axeln blir sliten & då är det för sent för en op! Men som sagt, nu väntar jag på tiden till magnetröntgen, efter kommer jag ha en telefontid med OTP för att rådgöra ang operation.Jag har gjort det jag kunnat, nu handlar det om att minimera skadan. Jag sover med axellås för att slippa en ny överraskning!

Vi får se vad ortopeden säger?

Idag ringer det från dolt nummer, jag hoppas på att det ska vara ssk som har en återbudstid åt mig. Fick en tid till OTP den 18/2 igår när jag ringde. Men önskan var att komma tidigare, hon skrev upp mig på korta varsel listan.

Det va hon som ringde, det finns ett återbud imorgon. Vill du ha den? Innan hon ställt klart frågan svarar ja, JA!! Imorgon gäller det, hoppas på att jag får något konkret besked, som tex en magnetröntgen eller dyl. Då det måste göras någonting!

Annars försöker jag använda armen som vanligt, det gör ont, men jag måste. Den är annorlunda nu, det knäpper, som att den hoppar & är glapp. Det tar emot i vissa rörelser också, därför är det bra om den blir undersökt nu.


Trodde inte att det var möjligt, inget trevligt sätt att vakna på!!

I natt vaknade jag av att min axel hoppar ur led!! Obeskrivlig smärta & maktllöshet!
 
Gör allt för att min axel ska bli bra & fungera.
Går till min sjukgymnast en gång i veckan, tejpar den för stabilitering & avlastning. Använder axeln precis som vanligt, känner mig stark & styrkan fins där. Finns många tillfällen jag tycker att den är påfrestad i ytterlägen & att det finns en chans att den skulle hoppa ur led men inte gör det!?
 
Vore mer förståeligt om den hoppat ur led för att jag ramlat, en hund ryckt i kopplet eller ramlat av hästen. Men inga av dessa tillfällen när jag rider eller går med hundarna har jag känt en antydan till att den skulle hoppa ur led.
 
Nu har vi bytt sida i sängen igen, just för att inte Jonne skulle kunna av misstag lägga sig på min axel i sömnen som orsakar en subluxation eller luxation. Natten som var lag jag mig som vanligt, somnar in & vaknar 04.15 av att jag känner axeln glider ur position & en fruktansvärd smärta!!! Den fastnar, jag skriker, gråter av ren & skär smärta! Jonne försöker ta reda på vad som händer, det är mörkt, jag bara skriker & försöker vrida tillbaks axeln i position. Men den sitter fast, får panik av smärtan! Han lägger en hand på den & försöker prata lugnande med mig för att hitta ett sätt som hjälper. När jag inte hyperventilerar längre så gör jag ett nytt försök. Men det går inte! Han frågar snällt vad han kan göra? Det enda är att ringa ambulans & få hjälp med att dra den till rätta.  En liten stund senare så lyckas jag vrida axeln & trycka så att den glider på plats igen.
 
Detta är inget jag önskar någon! Det är allvarligt när jag inte ens gör någonting & den ändå (sub)luxerar!
 
Jag har en tid hos min läkare på torsdag för att just prata om detta. Men när jag desperat ringde min sjukgymnast C idag för att höra om det finns något jag kan göra? Tycker hon att det inte finns annat att göra än att ringa en ortoped! Just precis nu när jag skriver detta försöker jag komma fram till ortopedens sköterskor & se om jag kan få en akut tid!?
 
NÅGOT MÅSTE GÖRAS!!

RSS 2.0