Ser fram emot i kväll!

Väntar på HTJ ska komma.
 
Ser fram emot den här dagen, en vän till oss från långa vägar kommer på besök. Vi har inte setts på 2 år! Jonne hämtar honom i kväll vid tåget. Även om vi pratat på telefon är det inte samma sak. Vi har en hel del att ta igen!
 
Längtar efter doften och ljudet från havet!
Foto: Madeleine G
 
 
 

Segling på Ålandshav

Tar igen mig idag framför TV. Jonne jobbar extra idag, vilket gör att det ärextra lugnt och stilla här hemma. Regnat har det gjort större delen av dagen, det är lite skumt ljus ute, så där att man får kisa fast solen inte är framme. Kanske hittar jag på något senare, vad vet jag inte. Kanske får något ryck att skapa. Lite går att göra, trots att jag bara har en användbar arm.
 
Bjuder på en härlig sommarbild en söndag som denna från Ålandshav
 
 
 

Jazzfestival

Något som är nytt för mig, har inga speciella kopplingar till musiken. Jag och Jonne blev medbjudna idag, vilket vi tyckte kunde vara kul.
 
Vi tog oss in till staden precis innan lunchtid, möttes på torget där musikerna spelade. Sen bar det av i en parad genom staden. Jag satt mest i rullstolen för kunna spara på mina krafter. Det var en härlig stämning och musiken var medryckande. Slutpunkten var på kulturscenen i stadens park, där anslöt fler musiker och det blev en folkfest.
 
Efter ha lyssnat ett stund på musiken från scenen, tog vi en promenad bort till restauragen. Där skulle vi avnjuta en lunch tillsammans i ett sällskap på 10 personer. Den ligger alldeles vid havet och viken som leder in till stadskärnan. Tyvärr tillät inte vädret att vi satt ute, men allt kan man inte få. Under måltiden var det inte mycket gick rätt, med ny ägare, ny personal och mycket folk gjorde det svårt för personalen att få ihop det. Först tog det lång tid innan vi fick in menyerna (efter 30 min), när vi sen fått beställa maten kom bongen bort, 2 av 10 personer vid vårat bord fick mat som skulle ha varit till ett annat sällskap. När vi väl fick in maten (efter 1tim och 15 min) var det kanske inte riktigt efter förväntningarna. Vi hade roligt åt det hela, goda  och många skratt åt allt tokigt som hände. Vi hade kunnat sura ihop, låta det förstöra hela lunchen, istället skojade vi till det och skrattade. En lunch vi inte glömmer. Tack alla för att vi fick vara med er idag, vi hade skoj!
 
 
Med feber efter den långa dagen har jag tagit en tidig kväll, kroppen orkar inte mera. Lite lätt överansträngd, men inte så att jag ångrar något.

Min allra bästa, trogna vän, som jag saknat dig!

Vad lite kan göra mycket!
 
Jag har inte träffat Tempus på 3 veckor!! Igår när Jonne kommer hem så föreslår han att vi åker och hälsar på honom. Jag var egentligen alldeles för trött, men saknaden av honom var för stor!
 
Vi åkte dit, längst bort i sommarhagen gick dom och betade. Hade med mig ett äpple till honom, han var lite svårflörtad, lite sur över att jag inte varit där. Det var känslan i alla fall, han bara fortsatte beta.
 
Efter jag gick en bit bort, pratade med det andra hästarna kom han så småningom fram och ville ha kontakt. Då kunde vi mysa lite och prata.
 
 
 
Vilken lycka, bara få en liten stund tillsammans, han fick mig att le, må bra och känna enorm kärlek!
 
Djuren betyder allt för mig. Dom gör mig lycklig, glad och friskare. Dom har inga fördommar, dom älskar en villkorslöst, vill ha närhet och jag som dom har behov av varnadra. Vet inte vad jag skulle göra utan dom!?

Ursäkta de något gryniga bilderna, måste ha varit något på kameralinsen?
 
 

Inte kunna åka iväg gör en galen!

Gå på café, dricka en latte, umgås, shopping gör gott för själen!

Underbart, få komma ut träffa folk, fika gott och samtala! Det gjorde min dag, vecka. Mycket glad att få göra något utanför hemmet. Känslan av att inte kunna ta sig ut/bort när man vill gör en galen! Pröva sitta hemma i 3 veckor utan att kunna ta dig hemifrån när och hur du vill! Det kan göra vilken människa som helst galen, sjuk, deprimerad!

Idag gick jag på stan ett par timmar, underbart, skönt, roligt, mysigt!! Fick några ärenden uträttade. Lycklig för det lilla.

För ett par veckor sen besökte ja och Jonne cafét där vi bor, balsam för själen!
Ta in blomster från naturen eller din trädgården

Kände mig ganska uttråkad idag, ytterligare en dag framför TV. Några timmar efter jag tänkt tanken ringer en go vän. Blev mycket glad! Han gjorde min dag!! Vi pratade i timmar.
 
Efter fick jag energi, gick ut en sväng, plockade lite blommor. Bazze och Nellie gjorde mig sällskap, ja eller dom var runt omkring, överallt och inte ett dugg intresserade av blommor. Jag däremot hittade fina blommor i trädgården. Som blåklint, prästkrage, lupin, jasmin från en buske och silverarv. Plockade med mig in som räckte till, en ny fin bukett på vardagsrumsbordet, en på handfatet i det lilla badrummet och jasminblommorna fyllde jag på med i bukettern som står i master bathroom.
 
 
Nu tycker jag vi ska nyttja naturen, när det finns så mycket vackra blomster. När det sen inte är säsong kan jag tänka mig köpa för att sätta färg på tillvaron.
 
 

Sorterar, rensar, men inte försvinner allt!

För särhetsskull höll jag mig inne idag, blåste det inte öste regnet ner! Kände inte någon mening att sticka ut näsan utanför dörren. Djuren har inte heller varit så sugna på att gå ut. Dom var ute korta stunder på tomten, men kom in ganska omgående.
 
Njuter av sommarens bilder i väntan på att den är tillbaka.
 
Min assistent från HTJ var här på förmiddagen, tiden gick alldeles för fort! Jag har nu sökt biståndshandläggaren, hon är på semester! Har försökt nå någon annan, väntar nu samtal tillbaka.
 
Tog det extra lugnt idag in på eftermiddagen, kände att kroppen, axeln behövde det efter gårdagens shoppingtur. Fastnade en stund framför datorn, fick för mig att göra en ny adresslapp till brevlådan, det resulterade i många små lappar, med mina kontaktuppgifter, som jag sen laminerade . Får se om dom kommer till användning?
 
Rensar, gör plats, ändå fylls det på med högar av papper, hur blir dom till!? Jag sorterar in i pärmar, pappersåtervinningen, fack osv. Ändå finns dom!? Växer sig större, flyttas runt, hamnar i ett hörn, under något, bakom, i en kartong, påse. Av blir jag inte helt med dom av någon anledning. Till slut blir jag galen av att se dom. Då gör jag en insatts, men det blir alltid en liten hög över. Varför??? Kanske är det sådant jag borde lägga i återvinningen, men kommer mig inte för? Tål inte att se högarna, har inte orken att göra något åt dom. Får "lägga" det åt sidan ett tag till. Något du känner igen?
 
Lite mer plats på golvet fick jag i hobbyrummet, Jonne bar bort en kartong och lite annat som stått i vägen. Alltid något!
 
Ny dag i morgon, med nya utmaningar.
 
 

Midsommarhelgen 2014

Haft en mysig helg tillsammans med människor jag tycker om! Vädret kan vi inte styra över, vi hade det bra och uppehåll under firandet vid majstången. Det var vi glada för! Hoppas du också haft en bra helg, med trevliga möten, sång, god mat och kärlek!?
 
Igår var vi båda väldigt trötta, som om vi skulle ha festat natten lång, konstigt! Tog oss möjligheten att slappa hela midsommardagen! Mycket skönt, bara vara, plocka lite, fotboll, film och mys.
 
Regnade gjorde det även idag, därför tog vi bilen in till civilisationen, centrum (inomhus). Passade bra när vädret inte var bättre att shoppa lite. Rullstolen var med för första gången på en shoppingrunda. Vilken "frihet" det gav oss. Fram och tillbaka utan att behöva tänka på att jag skulle orka runt. Inne i butikerna gick jag för kunna se kläderna och få röra på mig. Bemötandet jag fick var toppen! Vilket jag var orolig för, varför vet jag inte? Jag är fortfarande Madeleine, bara att jag sitter ner. Det är något jag fått för mig att andra skulle se mig på ett annat sätt. Kändes inte så, var precis som vanligt. 
 
Hittade en del fint både till mig och Jonne. Till att börja med köpte vi en praktisk och snygg väska som vi kan hänga på rullstolen. Och inte en ryggsäck som jag tänkte först, en helt vanlig handväska, av lite större modell.
 
Nu är jag ganska mosig i huvudet och trött. Dags att sluta ögonen, samla ny kraft inför nya veckan. Just det, kom på att jag fick en bettskena från tandläkaren i torsdags. Den har jag nu hunnit sova med i tre nätter. Det är som natt och dag. Vaknar inte med samma smärta i käkar, huvud och nacke. Den gör skillnad! Så tacksam!!!
 
God natt <3
 
 

Glad midsommar

Hoppas du har en trevlig midsommarafton! Vi har en lugn och trevlig dag tillsammans med vår vän Laila. Ute på landet, i lilla samhället där jag växt upp och även bott som vuxen.
Varma stora kramar till dig! Från mig och alla djuren <3

Grattis Felicia på 18 års dagen!!

Min underbara lilla syster fyller 18 år idag! En stor dag i hennes liv! Minns när hon föddes, växte upp, började skolan och var min lilla söta syster som jag gärna spenderade tid tillsammans med. Vi lekte, busade och kramades. Inget har förändrats mer än att hon blivit äldre och längre. Hon är fortfarande samma goa, söta underbara syster.
 
Stort grattis på din dag!!!
 
Hoppas vi ses snart!
 
Kram kram

Första steget

Vi njuter av den här sommardagen inomhus. Det regnar lite lätt, det blåste tidigare, verkar som det ska vara så några dagar?
 
Har fått hjälp av HTJ idag, ytterligare ett steg i min rehab. Kändes mycket skönt, få lite mer på ordning på saker och ting. Hundarna var lite stressade över den nya situationen, men det kommer ge sig längre fram. Är skönt att det är igång, det underlättar för Jonne också.
 
Försöker hitta en hundvakt så vi har möjligheten att åka på semester i sommar. Det är ett stort ansvar att ta hand om någon annans djur och hem när vi är borta. Därför är det viktigt det känns bra för båda parter och för hundarna. Så att vi och den som bor här känner sig trygg med uppgiften.
 
 
 

Första mötet med nya HTJ

Känns som om jag valt rätt bolag inom HTJ (hemtjänsten). Nu när vi kunder kan välja fritt mellan bolagen valde jag ett av dom mindre. I förhoppningen om få det lite mer personligt och färre antal personer inblandade. Vilket verkar stämma så här långt.
 
Idag fick jag träffa dom två som kommer jobba med mig. Jag fick berätta lite om mig själv, hur mitt liv ser ut, vad jag har för önskemål. Sen berättade dom i sin tur hur dom arbetar, att kunna ha en kontaktperson, flexibilitet osv. Kändes riktigt bra, jag känner mig hoppfull och fick bra kontakt.
 
I morgon är det första dagen.
 
Jag kommer överklaga det jag fått avslag på, för jag anser mig ha rätten till den hjälpen jag behöver. Inte som  biståndshandläggaren säger; det ligger på Jonne´s ansvar ta hand om resten, för han är så ung. Vi får det helt enkelt inte gå ihop när jag inte kan sköta vissa saker i hemmet. Inte bara det, utan jag/vi vill också kunna ha någon kvalité och få leva. Slippa ha känslan av att inte räcka till, det alltid är lite smutsigt, bara hinna med det akuta osv. Fortsättning följer.
 
Min dag i övrigt har inte varit på topp. Tittat på Sound of Music, hela filmen och inte bara snuttar. Nu ska jag försöka sova, låta kroppen återhämta sig.
 
 
Gamla snickarboa
 
 

Jobb, foto och kul!

Hade en mysig söndag hemma tillsammans. Jonnes plan var att vi skulle åka iväg, men båda var för trötta. Istället tog vi det lugnt fram till eftermiddagen och spenderade resten av dagen ute. Jag tittade på medans han jobbade och kastade lite boll till hundarna. När man bor i villa finns det alltid att göra.
 
Fick några riktigt fina bilder under lördagen och söndagen, tänkte bjuda er på några.
 
Tayla.
 
 
 
 

Grönt, färg, gör gott för själen

Känns lite bättre idag, försöker se solen, blåa himlen mellan molnen och stormen som härjar fritt. Tittade till min växter ute, dom verkar ha överlevt natten. Katterna vill inte vara ute nu, dom ligger inne och vill ha ro. Dom ger mig ett lugn.
 
Vet inte vad jag ska hitta på idag?
 
Jonne jobbar ikapp lite efter ha varit ledig extra nu.
 
Känns lite tomt här hemma, blir frustrerande efter ett tag när man inte kan röra sig fritt. Kanske finner ro till att läsa en bok? Har köpt många böcker tidigare, men inte haft ro eller ork för läsa dom. Trodde inte detta skulle var lika jobbigt psykiskt som det är. Kanske bara en tillfällig liten svacka?
 
Tänker nog ta en sväng sen på tomten plocka in lite fräscha blommor. Blommor, grönt, färg gör gott för själen!
 
Lupinerna står så stolta ute i trädgården just nu och svajar i vinden.
 
 

När hjälpen behövs, vart är den!?

Pratade med min fina vän Caroline idag, hon har nyligen fött barn. Är så glad för hennes skull! Fick tårar och rysningar av glädje när hon ringde! Önskar jag kunde åka för att träffa familjen snart. Det är inte bara, det är en bit bort. Min önskan går för hoppningsvis i uppfyllelse snart.
 
Känner mig lite nere idag, det är svårt, rastlös i kroppen, men ändå för trött för att göra något. Dessutom är mycket svårt med bara en arm. Försöker se det ljusa, hoppfulla, glädjen. Det är lättare vissa dagar än andra. Det är så mycket jag behöver göra, vill göra.
 
Har fått bekräftat nu, hemtjänsten är beviljad, men bara till en viss del. Den största delen inte. Vilket gör mig arg, stressad och känner hopplöshet. Inte så att jag njuter av behöva söka hemtjänst igen, 30 år gammal. Ibland är det ett nödvändigt ont. Nu är det ett sånt tillfälle. För det behöver man inte gilla det. Någon jag inte känner ska klä på och av mig kläderna för ett exempel. Att sen då inte få den hjälp jag/vi behöver fullt ut får mig att fundera på hur dom tänker. Det gör att ännu mer ansvar läggs på Jonne, som i sin tur gör mig stressad. Inte bra för läkningsprocessen.
 
Dom hänvisar till att han är för ung, det jag borde göra ska han göra för mig. Lätt att säga när han är borta mellan 07-20 fem dagar i veckan. När han kommer hem ska middagen lagas, innebär att vi äter 21,00. Då är hundarna kvar. Sen resten. hur!!? Han måste jobba, annars överlever vi inte. Hur dom gör det på känns värre. De flesta orkar inte ens överklaga, dessutom tar det tid. Hjälpen behövs här och nu som mest. Det är en kort tid därför gör det mig ännu mer frustrerad. Jag ska inte ge upp!
 
Bilden tagen av Madeleine
 

Skolavslutningar är något speciellt

Jag, och halva Sveriges befolkning har varit på skolavslutning idag. Varannan status på FB handlar om det. För min eggen del var det min yngsta syster som gick ut sexan idag. Nu är det en ny början på nästa fas i livet. Ett stort steg, minns själv hur det kändes. Att byta den lilla trygga miljön till något större, obekant och mer utmanande.
 
Var glad att jag kunde medverka idag på hennes stora dag! Det är något speciellt med skolavslutningar. Nu blir det nästa gång först när hon tar studenten och om jag får egna barn såklart.
 
Stannade till på vägen hem, köpte med mig nybakat bröd. Doftar så ljuvligt gott, som om jag skulle bakat det själv.
 
Resten av min dag har jag tagit det ganska lugnt, vilat, små pysslat med det jag kan. Tagit ett varv i trädgården, sett efter mina blommor, odlingar och dyl. Har lyckats få ner några frön idag också, ser fram emot se om det blir något! Allt vattnade sig själv idag är åskan passerade. Fröna jag sådde i blomrabatten börjar se ljuset nu.
 
Saknar massor vara att hos/med Tempus!
 
Liter på Ida och vet att hon tar väl hand om honom. Han har också fått gått ut på bete nu tillsammans med tjejerna.
 

Distriktssköterskan, sjukgymnasten och tandläkaren på samma dag!

Gick och ladda och samlade mod för ta bort stygnen idag. Inte fick jag ta bort dom!

Tandläkaren hade jag tid hos idag för prata om bettskena. Han tyckte det kan vara till hjälp och symptom har jag. Nu är avtryckaren gjorda. Tid för återbesök nästa vecka.

Sjukgymnasten tyckte min axel såg bra ut, de jag gjort var också positivt. Svullet och ömt fortfarande, men bara en vecka drygt som gått. Lång väg kvar, ett steg i taget.

Måndag, tisdag var hemska dagar, mådde jättedåligt, orkade inte vara uppe på benen. Det står på mitt papper, vila ingår i rehabiliteringen, det gjorde jag helt klart dessa dagar!

Haft en mysig dag tillsammans med Jonne ("min assistent"), då jag inte har någon ännu, kanske är det på gång? Borde ha hört något igår (tisdag) redan. Ringer hon inte i morgon förmiddag måste jag ringa henne!

Saknar dig sötaste

Gjorde fint på Jane's grav igår. Jonne rensade bort allt ogräs och ja satte lite Syrén i vas. Ett stort tomrum har hon lämnat efter sig, ingen liknande henne <3kärlek

Dofter av Syrén

Efter inte sovit något nästan alls natten mellan fredag till lördag har jag sovit något bättre i natt. Igår morse var jag uppe och fick se solen stiga upp ovanför trädtopparna. Mysig start på dagen! Idag var det en stor kör av fåglar som sjöng utanför sovrummet. Fantastiskt!
 
Kunde vara ute igår lite längre stunder och njuta av sommaren, det gör mig glad. Tyvärr när smärtisarna slutar verka smäller smärtan till som en blixt från klar himmel. Då tar det ett tag innan dom nya gör sin verkan igen. Kämpar på och försöker vara uppe, göra saker som jag tycker om, vara ute och njuta.
 
Idag fortsätter sommarvärmen, solen skiner, himmelen är blå och det är alldeles stilla.
 
Hoppas få baka en rabarberpaj idag i min nya bakmaskin med hjälp av Jonne. Första egna rabarberna går att skörda nu, mycket roligt! Planterade den hösten 2012, sen tar det ett par säsonger innan det går skörda av plantan.
 
Njuter så länge av blommorna här inne, med en doft av Syrén som
sprider sig i vardagsrummet.
 

Nationaldagen och blommster

Firade nationaldagen igår med att plocka vackra blommor i trädgården tillsammans med Jonne.
 
På dagen var jag och hundarna ute, njöt av det lite varmare vädret som har varit borta för några dagar. Tittade på alla blommorna, örterna jag planterat ut och andades frisk luft. Skönt kunna njuta nu av det jag kämpat med.
 
Nu är syrenen i full blom, lika så midsommarblomster, vallmon, hundkex, ormöga. Plockade ihop en fin vild bukett som jag ställt i vardagsrummet. Även mindre buketter i badrummen.
 
 

 
 
 
 

Vardaggssysslor som man tar för givet

Nu har jag varit hemma lite drygt ett dygn. Det har gått förhållandevis bra, kämpar på. Värst är det på morgonen innan smärtisarna (värktabletterna) börjat göra verkan. Men efter ett par timmar tog jag mig upp ur sängen. I övrigt känns det bra i kroppen efter omständigheterna, det är skönt.
 
Jag ska ha axellåset i 4 veckor dag och natt, sen vid behov. Jag får inte vrida axel utåt från kroppen, har några övningar jag gör för att hålla igång blodcirkulationen. Det stramar och gör mycket ont, men gör mitt bästa. Får använda handen, men inte bära. Svårt att hitta kläder som funkar att ta på och av lätt. Sjukgymnasten sa att dom ska vara rymliga och mjuka. Just nu är det pyjamasskjortan som är bäst, den är mjuk och går att knäppa upp hela vägen (en stor fördel).
 
 
Det är så mycket man inte tänker på som är svårt att göra med endast en arm, vardagliga och självklara sysslor. Som att ta på och av kläder, då jag inte ens får böja eller vrida armen/axeln. Tvätta händerna efter toalettbesök, duscha, bre en macka och skiva ost, skriva på ett papper, knyta skorna, vända sig i sängen (kan bara ligga på rygg), böja mig ner plocka upp något, det gör fruktansvärt ont. Det finns massor!!!

Borta bra, hemma bäst!

Ligger nu nerbäddad i min säng. Lyxigt med en höj och sänkbar sjukhussäng i både huvud och fotände, men allra bäst är det hemma i sin egna.

Jonne hämta mig på eftermiddagen, var då förbi apoteket, hämta ut smärtstillande mediciner. Handla lite mat som går att äta med bara gaffel eller sked.

Tagit det lugnt sen framför TV. Skönt att slippa ojande patienter i samma sal som jag låg. Höll på bli tokig! Här hemma är det tyst, lugnt och skönt. Det enda ljud ja kan höra är båtarna tuta på havet för den täta dimman som ligger. Det är ett dovt ljud som hörs långt borta.

Ska försöka få en god nattsömn och vakna pigg tullen ny dag.

NY OPERERAD!

Opererades i axeln på morgonen/förmiddagen idag. Meningen var det skulle ske efter lunch, men patienten före mig ströks. Från att jag kom in till sjukhuset tog det inte mer än 1 1/2 tim så låg jag på OP bordet. Har varit mycket trött efteråt, mått illa, hade lågt blodtryck men mår efter omständigheterna bra.Nu väntar en natt på sjukhus, mår jag bra och allt är ok får jag åka hem i morgon.

Sista ridturen på ett tag..

Tråkigt nog nu när jag äntligen kommit igång med ridningen kontinuerligt på många år, blir det ett uppehåll. Tänker på OP av axeln jag ska göra om några dagar. Tempus kommer fortsätta ridas utav hans medrytttare Ida. Vilket känns mycket skönt, då slipper jag känna ångest över att han blir stående. Han hålls igång hela tiden, när ja sen orkar kan jag hälsa på.
 
Vi fick en riktigt mysig tur tillsammans med Jenny och River igår (lördag). I skogen, på stigarna, ängarna tog vi oss fram. Killarna verkar trivas mycket bra ihop. Dom har ännu inte gått tillsammans i hagen, men har boxarna mitt emot varann och har gått några ridturer tillsammans nu. Vi skrittade och travade bredvid varann och beter sig som dom aldrig gjort annat! Roligt och mysigt!
 
I morgon (måndag) får han gå ut på bete med stona.
Det vet jag att han ser fram emot! ;)
 

RSS 2.0