Besök hos Ortopeden M

Igår var det dax att besöka ortopeden för att kontrollera hur min axelkula sitter efter luxationen & hur min rörlighet är.
 
Jag som alltid väl förberedd med en lista på punkter som jag skulle ta upp, nämna & mina egna frågor.
 
Punkt 1 Jag inte tålde slingan så har fått ut en ny av S på OT-Center. Behöver en remiss i efterhand. Vilket inte var några problem, M skriver ut en remiss.
 
Punkt 2 Jag har träffat min sjukgymnast C, gått igenom programmet av sjukgymnastik. Fått en återbesökstid. Nämde då också att jag fått klåda & irretation av min slinga/ortos. M svarade att det är min sjukgymnast som kommer sköta programmet av min sjukgymnastik. Men ska ha en återbesökstid hit om ca 3 veckor.
 
Punkt 3 Har tid efter idag hos DSK för att undersöka min utslag som blivit betydligt värre!! Vilket M höll med om att det var bra, så man fick undersöka vad det kan vara.
 
Punkt 4 S & jag har diskuterat att ha en annan typ av axelortos nu under läkningsprocessen för att undvika en ny ev luxation. Vilket M höll med om att det kunde vara bra för mig med tanke på min EDS, så får en remiss för det också.
 
Punkt 5 Är sen efter luxationen bortdomnad på utsidan av överarmen från axel till armbåge. Vilket känns mycket obehagligt. M svarade att det kan ske när man sätter axeln sätts på plats igen. Det kan ta upp till ett ½ år innan känslen kommer tillbaka. Om det är så att en närv har kommit i kläm? Men det är inget farligt.
 
När jag gått igenom mina punkter med M så undersökte han min axel & min rörlighet. Han var nöjd med resultaet, den sitter som den ska. Rörligheten är såklart nedsatt, så det är något jag kommer få jobba upp igen. Vissa rörelser gjorde mer ont än andra, vilket var naturligt. Då jag har en sjukskrivning i botten blir det ingen ny nu, utan den som finns är den som gäller. Jag får inte påbörja någon arbetspraktik nu, så den blir åter igen framflyttat på obestämd framtid. Jag måste få tillbaka styrka & rörlighet i armen igen. Så det blev min uppgift att informera FK.
 
Vilket jag gjorde på eftermiddagen när jag kommit hem igen ringde min handläggare på FK & talade om det som hänt & hur läget ser ut. Så vi hörs igen efter jag varit på återbesök hos M & träffat min läkare A-L. Så får vi se vad nästa steg blir.
 
När jag träffade DSK passade jag på att tala med min läkare A-L, berättade vad OP sagt, så vi bestämde att ses efter mitt återbesök hos M.
 
Det här är som att börja om igen, jag var på gång igen, men så händer något & jag måste påbörja ny rehab. Men så ser mitt liv ut med EDS. Jag deppar inte, jag kämpar på & kommer göra mitt bästa som alltid.

Ett hav av färgsprakande blommor hos floristerna!

 
Jag blir inspirerad å det kliar i fingrarna.. Men de får vänta lite, än så länge får ja njuta av tulpanerna i vasen.
 
 

Fixat å donat har mitt ♥ gjort i sängen

med rena lakan, kuddar på rätt plats, för att hans prinsessa ska få sin skönhetssömn!

Små el stora presenter har ingen betydelse

de viktiga för mig är att det kommer från hjärtat! Igår när darling kom hade han med sig presenter :) Det behövs inte mycket för att mitt hjärta ska bulta lite extra! Och när man känner sig hängig...Gillar vanligtvis inte Crunch, men sen smakade ja dom här & vart såld ;) Dom fick ja igår, blev jätteglad då ja inte kunnat hitta dom själv :) Fick också 2 st filmer, vilket passar super när ja inte kan göra så mycket... Vilket han inte visste var att liljekonvaljen är min månadsblomma. Som "råkade" vara på ena framsidan ;) En slump!? Men de spelar ingen roll för mig ;)

Ångest, ont, smärta, vad skulle jag göra utan min kärlek ♥ ♥ ♥

Behöver skriva av mig!!
 
Det är massa känslor; smärta, tacksamhet, kärlek, hjälplöshet, otillräcklighet, hopplöshet. Listan kan göras lång!
 
Jag kände att mitt liv tog en vändning till det bättre, kände mig starkare fysiskt & psyiskt. Har haft många & långa, kraftig, djupa skov, som tagit massor på mina krafter. Jag tar mig upp igen & åker ner. Att åka ner går fortare än att ta sig upp. Att ta sig upp från ett kraftigare skov i tid är ca 1 ½ år! Så nu utan några "större" skov på en tid, kände ja att jag var på rätt väg. Skulle ut igen på min arbetspraktik. Men nu då!!??
 
Att få en kraftig luxation gör fruktansvärt ont! Som ambulanspersonalen sa, att bryta en arm är jämfört med en luxation är peace of cake! & ni andra som varit med om det vet hur det känns.
 
Idag känns det tungt! Det är bättre, har kunnat gå ner på smärtisarna, vilket är bra. Men det tar på krafterna att ha ont! Jag är positiv, ser framåt, är en fighter & vet att jag kommer klara detta. Men sen finns det dom stunder som allt bara känns jobbigt, det molar, det värker, man kan inte göra så mycket mer än att vara. Dels för att jag har bara "en" arm & det finns inte ork till så mycket till annat.
 
Jag har mitt lilla program av sjukgymnastik som jag gör för att behålla rörligheten i armen & det funkar.
 
Med EDS medför också känslig hud, vilket gjorde att jag dag 2 fick utslag av ortosen (metellan). Så nu måste exemen/utslagen smörjas (använder inotyol), linda med gasbinda över för att inte få skavsår. Vilket är en procedur.
 
Allt detta gör min fantastiska man, sambo, darling, älskling. Har har en otroligt tålamod! Han servar mig med allt; smöjer in, lägger om, lägger kuddarna rätt i sängen så jag ska kunna sova så bra som möjligt, klär på mig, duschar mig. Ja det är många saker som jag inte kan göra! & då behäver jag en extra hjälpande hand. Han gör det utan att jag behöver be honom & aldrig en sur min en klagomål. Han finns där när jag är ledsen av att det gör så ont, när jag vaknar av smärta, vaknar med panikångest eller av att jag drömt en mardröm.
 
Han är underbar, fantastisk, kärleksfull ♥
 
Hade jag inte haft honom, så hade jag behövt en okänd assistent 24/7, vilket inte är så kul att behöva ha när man är 28 år.
 
Är mycket tacksam för det DU gör för mig!! Älskar dej av hela mitt  ♥
.
 

Fortsätter min rehab av vila..

Insmord, lindad, ortosen på. Vilar under filten i soffan med kaffe å sockerkaka bakad av darling. å så Taylis såklart ;)

Känslig EDS hud!

Besökte min sjukgymnast idag, vi gick igenom det träningsprogram som ja fått. Hon tyckte de såg bra ut i utförandet av mina övningar. Fick en ny tid till henne efter ja träffat ortopeden, då vi hoppas kunna börja med stabilitetträning.Ortosen har givit utslag & klåda i armvecket. Smorde på av den här salvan, som funkar på allt & blir som ett skydd. Fick med mig bindgastub hem att sätta under otrogen dom skydd. Så nu ska det bli bra igen.

KRAFTIG LUXATION I EN AXEL

Det finns en anledning till att jag inte uppdaterat här. I söndag´s föll jag så att min vänstra axel gick ur led!!
 
Hur ont det gjorde går inte med några ord att beskriva! Jag skrek rakt ut av ren och skär smärta som inte gav med sig! Ambulansen blev kallad till plats och dom gav mig hästdoser av smärtis utan att jag blinkade. Vilket de trodde skulle få mig att decka! I vanlig ordning kunde dom inte gissa vilka mängder det krävs för att ens ta udden av smärtan på mig med min EDS. Vilket dom inte lyckades med, dom sa att ja skulle försvinna bort och inte minnas något. Istället fortsatte jag prata som vanligt. Det var en hemsk färd i ambulansen, ja fortsatte skrika av smärta. SSK frågade om ja sjunger, (med den decibelen ja nådde) ;)
 
 
Inne på sjukhuset ville dom inte ge mig mer smärtis, trots att skalan var på 10 och jag fortfarande skrek av smärta och grät! Då ville dom ta av mig kläderna och skicka mig på röntgen. Men gjorde klart för dom att ingen rör mig förens jag är ordentligt smärtlindrad! 
 
När jag var klar för röntgen började det om. Smärtan eskalerade igen!!!
Efter massa "bråk" igen om mer smärtis, var det till slut en SSK som sa att
-jag kan inte skicka dig till röntgen i detta tillstånd!
 
Så då fick ja så pass att ja kunde sluta skrika av min smärta å andas något lugnare..
 
Det har inte varit roliga nätter och heller inte för min sambo som ja väckt. Vaknar och gråter av smärta och han får fylla på med smärtis..
 
Igår träffade ja S på OT-Center som gav mig en ortos som jag inte får lika ont av och som avlastar lite mer.
 
Imorgon ska ja träffa sjukgymnast....
 
Tillbaks till ryggläge....

En kall vinterdag, solen gnistrar i snön!


Kallt ute så det gjorde ont i tassarna!

Tror att det har varit den kallaste vinterbadaren idag? -20 Men vädret brukar inte hindra mig ifrån att få frisk luft :) Så på med massa kläder, täcken på hundarna å ut i snön på tomten! Nu ska vi leka, hundar. Men hinner bara några meter innan Bazze stannar å lyfter tassen. Trodde han gjort sig illa, kollade men hittade inget? Vi gick ett par meter till innan han stannade, men denna gång lyfte han upp en annan tass. Konstigt!? Men insåg då att han hade ont i tassarna av kylan! Så det var bara att släppa in honom i värmen igen. Men tjejerna å ja stannade ute en stund å lekte :)

Då var det dax för avstämmning igen med FK!

Har varit sjukskriven en tid nu & idag träffade ja min läkare & handläggaren ifrån FK. Det fick den utgången som väntat. Det blir ett möte med handläggaren på AF tillsammans med FK om att ta upp min arbetsprövningen igen.Vi får se när det blir aktuellt? I augusti i år blir ja utförsäkrad igen, så som dom säger är de bra om vi hinner få detta gjort innan.

Tempus nya kompis

Igår så var Tempus på rymmen!
 
Som tur va såg någon honom & ringde ett stall som ligger alldeles i närheten av där han står. Undrade om dom saknade en häst? Men innan dom hann få fatt i mig hade en tjej gett sig ut å leta. Hittat honom en bra bit bort, chansar att han är snäll & rider honom till stallet (dit dom ringt). Ställt honom i en box i väntan på att hitta ägaren.
 
Har aldrig sett honom så nervös & dyngsur! Han gick varv på varv inne i boxen. Men de räckte med att ja klev in då lugna han ner sig & stannade.Fick leda honom hem igen, ställa in honom i sin box.
 
Idag fick han gå ut i en ny hage, med en ny kompis. Dom kommer bra överens & äter ur samma hög med hö <3
Ibland så löser sig allt med lite flyt. Är mycket tacksam för dom dom ringde & ännu mer för tjejen som letade upp honom & såg till att han kom hem igen!

Efter 16 år har han flyttat min prins!

Det har varit en hädelserik helg för mig & Tempus.

 

Han har stått på samma ställe nu under 16 år, vi kände att det var dax för en nystart & att han finns närmare dit jag flyttade 2011. Så under helgen har han flyttat till ett nytt stall.

 

Han tycker det är konstigt, undrar vart sina kompisar är & har inte riktigt kommit till ro än. Men vad kan man begära efter bara några dagar. Då han har stått i samma stall så länge, haft sina kompisar & sen komma till ett helt nytt ställe, med nya hästar, nytt stall, nya människor etc..

 

Det kommer bli super! Bara han får ltie tid på sig att komma till rätta. Han får massa kärlek, omtanke & pyssel av alla som är i stallet. Kompisen han skulle gå med funkade inte så bra, så just nu går han själv, för att få lugn & ro. Han har kompisar i hagen mitt emot & dom äter från samma höhäck, så han är inte ensam på det sättet.

 

Då han inte riktigt vågar stå själv å äta ifrån höhäcken, så har han fått en egen liten hög brevid tills han är mogen..


Hantverk & pyssel, bl.a deqoupage på ljus & glas

Är inne i en period med värk nu, huvudvärken släpper inte.. Men för att inte tjata om det så tänkte jag blogga lite bilder på mitt hantverk jag gjorde under julen :)
 
Vi hade lite roligt ute i snön när det äntligen blev kramsnö & kunde göra en fin snögubbe jag & Jonne..
 
Jonne var också med & julpysslade
 
Detta ljus fick min mamma. Har gjort deqoupage med servetter på ljuset, hjärtat är gjort av en lokal hanterkare i keramik, som jag köpte på en julmarknad.
Det är inte ljuset som är snett, det är bilden!
 
 
 
Så här såg ljuset ut som min bror J & sambo E fick!
 
& ifrån en annan vinkel..
 
& det här ljuset fick min bror E & hans sambo M
 
& en annan vinkel
 
Det funkar också på färgade ljus, detta gav vi till våran vän Mia!
 
Från en annan vinkel
 
Det som är roligt med hantverk & deqoupageteknik i detta fall med servetter, är att man kan göra det personligt, så att det passar inredningen o.s.v
 
Men kan också göra deqoupage på glas med servetter, för att få upp ljuset lätt så gjorde jag en "hållare" till värmeljuset. Du ställer ljuset på "hållaren" & sänker sen ner ljuset i luktan, sen kan du även få upp det lätt för att byta ut det.
 
Denna fick min vän Laila som älskar katter
 
Denna här lilla lyktan fick Jonne av mig
 
En annan variant som du kan hänga, & så här kan dom se ut tända, dessa gav jag till min syster Malin
 
Det här var en del av det jag gjort, tänkte dela upp det lite i olika kategorier.

Massagen tog inte bort huvudvärken

Nu har jag toksomnat 2 kvällar i rad på soffan. När de hände senast vet jag inte? Så bloggandet har uteblivit..Vi har varit på thaimassage idag. Jag hade huvudvärk innan & stel överallt! Hade hoppats på att bli av med huvudvärken, men massagen utlöste min migrän :(Somnade när vi kom hem vid 18 tiden, sov 2 timmar! Dum nog väntade ja in i det sista med att ta en naproxen. För när ja väl tagit den vände det efter 30 min. Så kunde denna kväll tillbringa ett par timmar tillsammans med min sambo innan det var dax för att sova igen, för natten denna gången ;)Hoppas på en bättre dag imorgon å att massagen gjort sin verkan!Det tog hårt på mig att umgås en dag med lillasyster (i måndags) å fixa naglarna igår! Min kropp fixar inte riktigt det...

Man tager vad man haver!

När vi fick lite tid idag så gick vi ner i paddocken där snön har frusit på så man går uppe på den. Perfekt för hundarna att kunna härja fritt!
 
Vi kastade en leksak som är liknande 2 st tennisbollar som är ihopsatta så det får formen likt ett hundben. Köpte den för ett tag sen, men det har inte blivit av att vi använt den. Dom fick apportera, vilket visade sig var en mycket populär leksak & alla ville vara med!  När man klämmer på den piper den, vilket var väldigt användbart för att få dom intresserade. Vilket Bazze kom underfund med efter ett tag att kunna göra själv & inte ville släppa ifrån sig den längre :)
 
När dom var lagom trötta så kom vi på att testa agillity, det har jag pratat om i flera år men det blir aldrig av. När jag & Jonne precis träffades pratade vi om det & att jag kunde låna paddocken att vara i. Det har inte hänt än att jag/vi gjort. Men idag så!
 
Jag tog några plaststolp som stod lutade mot boxväggen, ett par hinkar, sen körde vi. Stolpen fick fungera som slalompinnar, hinkarna vände jag uppochned & la stolpen på så fick vi 2 små hinder. I paddocken stod en bänk sen innan som dom fick klilva upp på & springa ett par steg. Vi körde några gånger med varje hund vilket visade sig var upskattat från hundarnas sida. Ja jag tyckte det var minst lika kul! Efter några vänder fick det vara bra för idag...
 
Det viktigaste är inte att ha "rätt" material för att göra något. Det kan bli minst lika bra & roligt med det man har. Bara lite fantasi så så går det mesta & hundarna bryr sig inte om hur ett hinder ser ut eller så. Dom vill bara ha kul, vilket matte & husse också vill! Så tuta å kör!
 
 
 

Decoupage med servetter

Gjorde några egentillverkade julklappar! Jag använde mig utav en teknik som kallas för decoupage på ljus med servetter. Så enkelt kunde ja inte tro att det skulle vara & framförallt roligt! Det här ljuset som jag gjort gav vi till en av våra hundvakter.
 
 
Ganska passande då hon har en Jack Russell själv ;)

Tänker på dej min vän ♥

Idag begravdes en av mina nära vänner. Kunde inte vara på plats,

men han finns i mitt hjärta.

Tänker på dom goda minnen vi hade tillsammans. Dom gånger han fick mig att skratta & på gott humör. Men även dom gånger han fanns som ett stöd, en famn att gråta i. Hjälpte mig när jag inte kunde komma utanför dörren då jag var insnöad. Mina djur älskade honom precis som han älskade dom!

 

Han var en sådan vän som fanns när man behövde honom, som tyckte om att få andra å skratta, som gillade att ha roligt själv, en vän som ställde upp.

 

Kommer alltid minnas dej & alla minnen vi fick tillsammans ♥

 

(Denna bild tog jag samma dag som när ja fått beskedet, det var som att allt det gråa försvann & himmlen sken upp när jag tänkte på honom. Som att han visade sig & tala om att det var ok)
 

RSS 2.0