En hel dag på UAS under utredning

Nu börjar den krångla dagen nå sin ända..

Jag har överlevt den, även om det har varit jobbigt på många sätt. Det började med att jag att ringt igår kväll & bokat min sjukresa till UAS idag, men kände då att det var något som inte stämde & då jag bara kan boka hel timme härifrån så ställer det till det ganska ofta. Antingen kommer jag för sent eller jättemycket för tidigt! Så fick ett tips av en taxichaufför att ringa på morgonen till växlen & fråga om det går att flytta fram min resa en ½ tim.

Då när jag pratar med tjejen i växeln så hittar hon inte någon resa på mig idag. Då har han jag pratade med igår bokat in en resa för mig nästa vecka! Tänk om jag inte ringt på morgonen då hade jag stått med skägget i brevlådan. Nu lyckades hon boka en taxi åt mig till kl 8 & skulle försöka få den till mig kl 7.30. Vilket hon lyckades med, så jag kom 20 min före utsatt tid.

Jag har varit på 3 st möten & det första var redan kl 9 på morgonen till kuratorn. Senare efter lunch träffade jag en sjukgymnast & en psykolog. Alla möten var 1½ tim långa, så det blev en hel del sittande & repetition Men det fanns ingen genväg & det var bättre med allt på en dag än 2 dagar i rad.

Fick en del svar av sjukgymnasten som bekräftar svaren på mina frågor.
Jag är sned i mitt bäckene
Har en något mindre vadmuskel på höger sida.
Höger fotled lutar sig mer inåt (har skadat ledbandet på den foten & stukningarna jag haft kan påverka).
När jag står så är höger ben har jag höger häl något mer bakom den vänstra.
Mitt högra ben är 1½ cm kortare (vilket jag har hört förut, men idag mätte hon).
Höger sida är mer stel.
Har mer ont/öm på dom ställena i muskulaturen där jag är mer rörlig.
Är mer rörlig i nacke, handleder, tummar, ryggen, fotleder & mindre leder.

Men hon kunde inte få ihop mitt kortare höger ben med att jag skulle ha ett framskjutet bäckene & resten som hittade på höger sida. Men skillnaden i benlängden kan vara medfött eller ha med något annat att göra. Hon visste inte om man kan få ett bäckene som blir snett på "andra ledden" (tex att höger sida av bäckenet skulle vara högre än på vänster sida) med diagnosen EDS? Det behöver inte betyda någonting, vad det nu betyder?

Jag kanta upp detta med en som har mer kunskap om EDS, så kanske jag får svar? Eller är det som det är helt enkelt. Det som skulle göra skillnad är i så fall hjälp & träning som skulle vara annorlunda. Men det är mina egna tankar & min tolkning.

Meningen med detta var att se vad jag har för behov, hur man ska kunna hjälpa mig vidare. Även UAS har som andra smärtrehabiliteringar ett rehabiliteringsprogram som kan se lite olika ut beroende på vad man har för förutsättningar & behov. Men som jag sagt vid tidigare tillfällen så har jag genomgått 2 st sådana tidigare. Så när det kom på tal idag så sa jag till dom att jag är tveksam till att det är rätt för mig.

Jag känner mer behov för mer inriktad hjälp på min EDS av sjukgymnast, rehabläkare & arbetsterapuet. Vilket dom andra tyckte också efter att ha pratat med mig. Jag vill inte bli sämre nu, utan kunna fokusera framåt & få verktyg så min vardag blir mer hanterbar.

När jag sen skulle åka hem & boka min sjukresa så var det inte så lätt. Då jag hade fått fel info & blev kopplad hit & dit. När jag sen kom till en som sa att jag inte kunde använda mina resor som var godkända hem & dessutom inte boka hemresan själv. Det skulle en sjuksköterska el någon med behörighet göra. Allt detta pga att jag åker utanför mitt egna landsting. Så sjuksyster hjälpte mig & efter ett par samtal så löste det sig & jag hade en hemresa bokad.

Detta känns lite typiskt mig, det ska inte flyta helt enkelt...!

Det är ganska mycket som far i mitt huvud just nu efter denna dag, så ber som ursäkt om det inte det jag skrivit är så uppenbart & lätt att förstå. Men fråga gärna så svarar jag så gott jag kan.
Kramis


Kommentarer
Postat av: Allt om EDS

Bäckenet kan vara snett i "alla riktningar", mitt bäcken är precis som ditt snett på så sätt att den ena sidan sitter högre än den andra och benen är olika långa. Jag skulle tro att sneda bäcken är väldigt vanligt bland EDSare, men det förekommer även bland helt friska människor. Jag vet inte om din sjukgymnast upplyste dig om detta, men det går faktiskt att behandla ett snett bäcken så att det blir lite mer rakt (nästan ingen människa har perfekt rakt bäcken). Då kan smärtan försvinna och benlängden jämnas ut (detta gäller självklart endast om benlängdsskillnaden beror på det sneda bäckenet, det fungerar alltså inte på medfödda defekter). Själv har jag fått flera övningar för att "förlänga" mitt kortare ben och jag tycker det fungerar. Jag har mindre ont att gå nu, även om jag fortfarande haltar lite. Kram :)

2010-06-16 @ 10:34:44
URL: http://alltomeds.bloggagratis.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0